Siemię lniane mielone
Kraj pochodzenia: Polska
Skład: odtłuszczone i zmielone siemię lniane
Waga: 500 g
Len mielony uzyskany w procesie odtłuszczania jest doskonałym składnikiem codziennej zbilansowanej diety. Nasiona lnu wykazują korzystny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego, wspierają prawidłową perystaltykę jelit, a także ułatwiają prawidłowe wypróżnianie. Ponadto nasiona lnu nie zawierają glutenu. Produkt charakteryzuje się wysoką zawartością białka, błonnika pokarmowego i tłuszczów nienasyconych oraz niską zawartością sodu i kwasów tłuszczowych nasycony.
Właściwości i zastosowanie:
-
Len korzystnie wpływa na układ pokarmowy i procesy trawienia. Uzupełnia codzienną dietę w substancje śluzowe o właściwościach powlekających i osłaniających przewód pokarmowy, szczególnie w przypadku nadmiernego wydzielania soku żołądkowego. Polecany jest także osobom ze skłonnością do zaparć i otyłości, ponieważ wspomaga prawidłową perystaltykę jelit i ułatwia wypróżnianie.
-
Len zawiera śluzy, błonnik pokarmowy, białko oraz lignany.
-
Śluzy pokrywają cienką warstwą błonę śluzową przełyku, żołądka oraz dwunastnicy i stanowią naturalną ochronę przed czynnikami drażniącymi oraz szkodliwym nadmiarem kwasu żołądkowego.
-
Błonnik pokarmowy lnu pęcznieje w przewodzie pokarmowym, daje uczucie sytości, przyspiesza ruchy perystaltyczne jelit i ułatwia wypróżnianie.
-
Białko lnu jest lekkostrawne, łatwo przyswajalne i bogate w aminokwasy egzogenne, których organizm sam nie potrafi syntetyzować i muszą być dostarczane z pożywieniem.
-
Lignany mają działanie antyoksydacyjne, chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
-
Len mielony zawiera mniej tłuszczu niż tradycyjne siemię lniane, dzięki temu jest mniej kaloryczny i nie ma charakterystycznego oleistego posmaku.
Sposób użycia:
1 łyżeczkę (5 g) lnu mielonego zalać szklanką gorącej wody lub mleka ok 150 ml (3/4 szklanki). Zamieszać i pozostawić do ostygnięcia. Spożywać 2 – 3 razy dziennie przed posiłkami. Można posłodzić lub posolić, dodać jogurt, płatki śniadaniowe, owoce, sok lub miód. Len mielony rozrobiony z niewielką ilością wody można dodawać również do zup, sosów i innych potraw zamiast mąki.
-
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji produktu.
-
Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
-
Ważne jest prowadzenie zdrowego trybu życia i zrównoważonego sposobu żywienia.
-
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na siemię lniane.
Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!
Napisz recenzję