Producenci
Promocje
Herbata Zielona z Grzybkiem Reishi DXN Ganoderma
Herbata Zielona z Grzybkiem Reishi DXN Ganoderma
93,00 zł 86,99 zł
szt.
Kawa z Grzybkiem Reishi Lingzhi 3w1 DXN Ganoderma
Kawa z Grzybkiem Reishi Lingzhi 3w1 DXN Ganoderma
87,00 zł 75,99 zł
szt.
Kawa z Grzybkiem Reishi White Coffee Zhino DXN
Kawa z Grzybkiem Reishi White Coffee Zhino DXN
86,00 zł 73,99 zł
szt.
Kawa z Grzybkiem Reishi DXN Ganoderma
Kawa z Grzybkiem Reishi DXN Ganoderma
84,00 zł 70,99 zł
szt.
Pasta do zębów z Reishi 150g, BEZ FLUORU, DXN
Pasta do zębów z Reishi 150g, BEZ FLUORU, DXN
45,00 zł 36,99 zł
szt.
Kawa z Grzybkiem Reishi Cordyceps Coffee DXN Gano
Kawa z Grzybkiem Reishi Cordyceps Coffee DXN Gano
88,00 zł 76,99 zł
szt.
Cordyceps Powder DXN 30 g
Cordyceps Powder DXN 30 g
166,00 zł 149,99 zł
szt.
Cordyceps w kapsułkach DXN 60kaps
Cordyceps w kapsułkach DXN 60kaps
230,00 zł 199,99 zł
szt.
Kontakt

Ecoforlife24

al. Jana Pawła II 4B
80-462 Gdańsk

NIP: 9570311894

Tel: 533 211 013
E-mail: biuro@ecoforlife24.pl

Czy cukry są zdrowe? jakich słodzików używać ? 0
Czy cukry są zdrowe? jakich słodzików używać ?

Czy cukry są zdrowe?

Jakich słodzików używać ?

Który cukier wybrać ?

To są najczęściej zadawane pytania w ostatnim czasie. Aby pomóc w odszukaniu odpowiedzi, udzieleniu informacji odnośnie zdrowego słodzenia zdecydowałyśmy napisać ten wpis. W prosty i szybki sposób poznacie specyfikacje jak i zastosowanie zdrowych słodzików. 

Lubisz słodkości?

A może chciałbyś/chciałabyś pozbyć się zbędnych kalorii z diety?

Czy wiesz, że słodząc możesz dostarczyć organizmowi ważne witaminy oraz minerały?

Poznaj alternatywy dla białego cukru i żyj smacznie i zdrowo!

 Melasa

Słodki, gęsty, czarny syrop uzyskiwany jako produkt uboczny produkcji cukru z trzciny cukrowej (melasa trzcinowa) lub buraków (melasa buraczana). Jest mniej kaloryczny niż cukier (290 kcal/100 g, cukier 405 kcal/100 g). Stanowi źródło żelaza, potasu, magnezu, manganu, wapnia oraz witaminy B6. Melasa powinna być spożywana w umiarkowanych ilościach

Syrop klonowy

Jest to produkt naturalny, pozyskiwany w procesie odparowywania wody z soku zbieranego z drzew klonów rosnących w Stanów Zjednoczonych i Kanadzie. Jest mniej kaloryczny niż cukier (260 kcal/100 g, cukier 405 kcal/100g). Dostarcza wielu witamin (B2, B5, B6, niacyna, kwas foliowy i biotyna) i minerałów (potas, wapń, fosfor, magnez, mangan i cynk). Syrop klonowy powinien być spożywany w umiarkowanych ilościach.

Syrop z agawy

Syrop pozyskiwany z kaktusa rosnącego na terenie Meksyku. W smaku przypomina miód, jest jednak około trzy razy od niego słodszy. Składa się głównie z fruktozy, a w niewielkim stopniu z glukozy. To właśnie wysoki odsetek fruktozy w składzie sprawia, że syrop z agawy na niższy indeks glikemiczny niż miód. Jest jednak produktem wysokokalorycznym (310 kcal/100 g, cukier 405 kcal/100 g). Co więcej, fruktoza, która jest głównym składnikiem syropu z agawy, sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej, powoduje wzrost triglicerydów we krwi oraz zwiększa ryzyko chorób układu krążenia. Z tego powodu nie powinny go stosować osoby chorujące na cukrzycę.

Syrop daktylowy

Stosowany jest przez osoby na diecie wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej oraz oczywiście redukcyjnej. Najlepiej sprawdzi się w różnego rodzaju deserach, polewach oraz marynatach do mięs. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, ale także A, C (o charakterze utleniającym) i E (odpowiedzialną za obniżenie stresu oksydacyjnego). Syrop zapobiega ryzyku chorób metabolicznych takich jak cukrzyca oraz nadwadze. To środek idealny dla sportowców – zawiera znaczne ilości wapnia i magnezu, wpływających na prawidłową pracę mięśni, a także potasu obniżającego ciśnienie krwi.

Ksylitol (cukier brzozowy)

Ksylitol należy do polioli, czyli alkoholi cukrowych. Dostarcza około 40% mniej kalorii niż tradycyjny cukier, jest tak samo słodki i nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi (ma niski indeks glikemiczny). Dzięki tym właściwościom polecany jest osobom chorującym na cukrzycę oraz odchudzającym się. Badania potwierdziły, że ksylitol chroni również przed próchnicą zębów, ponieważ nie ulega procesowi utleniania przez bakterie ją wywołujące.

Ksylitol w dużych dawkach może wywołać efekt przeczyszczający. Z tego powodu zaleca się stopniowe wprowadzanie ksylitolu do jadłospisu. Bezpieczna dawka tego słodzika to 3 łyżeczki (15 g) dziennie.

Ksylitol jest odporny na wysokie temperatury i może być stosowany do pieczenia i gotowania.

Erytrytol

Erytrytol należy do tej samej grupy, co ksylitol, jest jednak od niego mniej słodki (ok. 75% słodkości cukru). Naturalnie występuje m.in. w kukurydzy, winogronach, gruszkach, melonach i innych owocach. Erytrytol nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi, czyli posiada niski indeks glikemiczny. W przeciwieństwie do ksylitolu, nie wywołuje efektu przeczyszczającego.

Stewia

Stewia to roślina o słodkich liściach, rosnąca w Ameryce Południowej. Nie dostarcza kalorii i jest około 250-450 razy słodsza niż cukier. Może być stosowana do gotowania i pieczenia, ponieważ jest odporna na działanie wysokich temperatur (do 200oC). Stewia nie ulega fermentacji i nie powoduje próchnicy zębów.

Słodziki na bazie można kupić w postaci proszku, tabletek, płynów, a także suszonych liści. Stewia często występuje w połączeniu z erytrytolem lub maltodekstryną. Może być stosowana przez osoby chore na cukrzycę, ponieważ nie podnosi poziomu cukru we krwi (wyjątkiem jest połączenie z maltodekstryną, która niekorzystnie podnosi poziom glukozy we krwi). Wadą tego słodzika jest fakt, że lekko zmienia smak potraw, do których został dodany.

Miód

Jeden z najpopularniejszych i najczęściej stosowanych w Polsce zamienników cukru. Posiada właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Dostarcza wielu witamin (A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy i biotyna) oraz minerałów (wapń, magnez, żelazo, potas).

Miód, choć zdrowszy niż cukier, jest produktem wysokokalorycznym. Łyżeczka miodu dostarcza bowiem 39 kcal, podczas gdy łyżeczka cukru 20 kcal. Spożywanie go z dużych ilościach może więc powodować wzrost masy ciała.

Miód traci swoje korzystne właściwości, gdy zostanie podgrzany powyżej 40oC. Nie sprawdzi się więc jako słodzik do gorących napojów, pieczenia czy gotowania.

Cukier kokosowy

Cukier z palmy kokosowej zawiera około 38 kcal w porcji 10 gram. Składa się on głównie z sacharozy, która stanowi około ¾ wszystkich obecnych w nim cukrów. Resztę wypełnia glukoza i fruktoza. Cukier kokosowy zawiera również inne substancje odżywcze. Znaleźć w nim można witaminy z grupy B, oraz witaminę C, a także minerały: potas, magnez, cynk, żelazo.

- Skład może być zmienny - wynikające w nim różnice mogą być spowodowane różnymi metodami produkcji, wiekiem drzew i ich odmianami.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl