Producenci
Promocje
Kawa z Grzybkiem Reishi DXN Ganoderma
Kawa z Grzybkiem Reishi DXN Ganoderma
84,00 zł 70,99 zł
szt.
Pasta do zębów z Reishi 150g, BEZ FLUORU, DXN
Pasta do zębów z Reishi 150g, BEZ FLUORU, DXN
45,00 zł 36,99 zł
szt.
Kawa z Grzybkiem Reishi Cordyceps Coffee DXN Gano
Kawa z Grzybkiem Reishi Cordyceps Coffee DXN Gano
88,00 zł 76,99 zł
szt.
Herbata Zielona z Grzybkiem Reishi DXN Ganoderma
Herbata Zielona z Grzybkiem Reishi DXN Ganoderma
93,00 zł 86,99 zł
szt.
Kawa z Grzybkiem Reishi Lingzhi 3w1 DXN Ganoderma
Kawa z Grzybkiem Reishi Lingzhi 3w1 DXN Ganoderma
87,00 zł 75,99 zł
szt.
Kawa z Grzybkiem Reishi White Coffee Zhino DXN
Kawa z Grzybkiem Reishi White Coffee Zhino DXN
86,00 zł 73,99 zł
szt.
Cordyceps w kapsułkach DXN 60kaps
Cordyceps w kapsułkach DXN 60kaps
230,00 zł 199,99 zł
szt.
Cordyceps Powder DXN 30 g
Cordyceps Powder DXN 30 g
166,00 zł 149,99 zł
szt.
Kontakt

Ecoforlife24

al. Jana Pawła II 4B
80-462 Gdańsk

NIP: 9570311894

Tel: 533 211 013
E-mail: biuro@ecoforlife24.pl

Problemy z żołądkiem, jelitami? 18 ziół na dolegliwości 0
Problemy z żołądkiem, jelitami? 18 ziół na dolegliwości

Problemy z żołądkiem, jelitami? Zespół jelita drażliwego, niestrawność, zgaga, wzdęcia i biegunki. Oto 18 ziół na te dolegliwości. Część znajdziecie zapewne w kuchni.

Dajcie znać które Wy stosujecie

1. Tymianek
Tymianek - jest jednym z najpopularniejszych ziół o właściwościach leczniczych. Był wykorzystywany jako naturalny dodatek w celu złagodzenia dolegliwości powodowanych przez zespół jelita drażliwego i do leczenia wielu innych problemów zdrowotnych już od czasów starożytnych.
Ma on właściwości przeciwzapalne i przeciwskurczowe, które pomagają kontrolować ból i obrzęk wywołany przez to uciążliwe schorzenie.
Ponadto stymuluje proces eliminowania toksyn będących produktami przemiany materii, które odkładają się w przewodzie pokarmowym.
Tymianek zapewnia również bardzo skuteczną ochronę przed wszelkiego rodzaju infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi.

 2. Waleriana - Kozłek lekarski
Waleriana - słynie ze swojego działania uspokajającego i redukującego poziom stresu. Jest to również roślina lecznicza o wielu cennych zaletach, która może złagodzić praktycznie wszystkie objawy i dolegliwości wywołane przez zespół jelita drażliwego.
Ponadto ma ona właściwości rozkurczowe, stymulujące procesy trawienia i przeciwzapalne. Dzięki temu pozwala redukować ból, likwiduje trudności w trawieniu niektórych produktów spożywczych i łagodzi zaburzenia w funkcjonowaniu jelit.

 3. Babka lancetowata
Napar z babki lancetowatej - jest znakomitym, w pełni naturalnym lekarstwem dla osób chorujących na zespół jelita drażliwego. Swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim skutecznemu zwalczaniu zaparć i łagodzeniu dolegliwości bólowych.
Właściwości przeciwzapalne tej rośliny stymulują także aktywność jelit i redukują wytwarzanie nadmiernych ilości gazów w jelitach, co przekłada się na mniej dokuczliwe wzdęcia.

 4. Mięta pieprzowa
Liście mięty pieprzowej - są jednym z najczęściej stosowanych ziół leczniczych w przypadku różnych problemów ze strony układu pokarmowego. Już w okresie starożytności ludzie odkryli zbawienny wpływ mięty na wszelkie dolegliwości występujące w okolicy brzucha.
Ta roślina cechuje się silnymi właściwościami rozkurczowymi, korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy i na dodatek ma lekkie działanie uspokajające. Przekłada się to na skuteczne redukowanie dolegliwości bólowych oraz nadmiaru gazów wydzielających się w Twoich jelitach.

 5. Anyż
Anyż - jest jednym z najczęściej stosowanych ziół w przypadku problemów z układem pokarmowym, ponieważ zapewnia długotrwałe uczucie ulgi w przypadku nasilenia się dolegliwości bólowych i zaparć.
Aktywne związki zawarte w tej roślinie redukują obrzęk jelit i stymulują ich ruchy perystaltyczne w celu prawidłowego pozbywania się z organizmu odpadów będących produktami przemiany materii.
Musisz oczywiście dodatkowo przestrzegać odpowiednio dobranej dla Ciebie przez specjalistę diety, ponieważ ma ona zasadniczy wpływ na rezultaty stosowania tych ziół. Same zioła bez połączenia z dietą najprawdopodobniej przełożą się na efekty dalekie od Twoich oczekiwań.

 6. Korzeń lukrecji
Korzeń lukrecji– to zioło wykazujące bardzo silne działanie przeciwzapalne. Dzięki wysokiej zawartości kwasu gliryzynowego rozkurcza błonę śluzową żołądka, ułatwiając trawienie pokarmu. Używa się go w leczeniu choroby wrzodowej oraz u osób cierpiących na zespół jelita drażliwego. Skutecznie zwalcza bakterie wywołujące wewnętrzne rany w układzie pokarmowym. Rozluźnia stolec, co przynosi ulgę osobom cierpiącym na zaparcia. Lukrecja jest ponad 50 razy słodsza niż cukier, dlatego może być stosowana u osób chorych na cukrzycę. Jej spożywanie zaleca się dla wrzodowców, osób z problemami układu trawienia oraz cierpiącym na częste zaparcia.

 7. Liście melisy lekarskiej
Melisa– chociaż znana jest ze swoich właściwości uspokajających, melisa lekarska poprawia apetyt i trawienie, wskazana jest w chorobach żołądka, ponieważ zmniejsza napięcie mięśni jelita grubego działając przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwbólowo. Napar z liści melisy zalecany jest dla osób zmagających się z kłopotami trawiennymi i niestrawnością, ponieważ znosi nadmierną fermentację, a tym samym minimalizuje ryzyko wystąpienia wzdęć. Regularnie pita znosi uczucie niepokoju, łagodzi nadpobudliwość oraz wspomaga przyswajanie składników pokarmowych.

 8. Kwiat rumianku
Rumianek – powszechnie kojarzony jako zioło na uspokojenie o działaniu silnie łagodzącym, rumianek doskonale sprawdza się u małych dzieci, ponieważ ułatwia trawienie, likwiduje wzdęcia oraz kolki jelitowe. Działanie przeciwskurczowe zawdzięcza wysokiej zawartości flawonoidów i kumaryny. Stosowany jest w nieżycie żołądka, przy problemach z jelitami oraz w przypadku zapalenia układu pokarmowego.

 9. Owoce kminku
Kminek– to cenny sprzymierzeniec naszego trawienia znany już w epoce kamiennej. Eliminuje gazy powstałe z powodu nadmiernych procesów gnilnych w jelitach, działa moczopędnie, poprawia apetyt, ułatwia przyswajanie składników pokarmu oraz usuwa stany kurczowe w przewodzie pokarmowym. Wzmacnia także procesy przemiany materii poprzez aromatyzację. Jedzenie owocu kminku zaleca się karmiącym matkom ze słabą laktacją, osobom z niedostatecznym wydzielaniem soków trawiennych i słabą pracą wątroby, cierpiącym na zaburzenia trawienia, pasożyty jelitowe, wrzody żołądka oraz skurcze dwunastnicy. Eliminuje wzdęcia oraz atonię jelit. Warto mieć na uwadze, iż unikanie kminku w potrawach z kapusty, grochu, wieprzowinie i razowym chlebie może zawsze doprowadzić do wzdęć i boleści nawet przy zupełnie zdrowym żołądku. Jednocześnie nie sposób przedawkować tego cennego składnika.

 10. Korzeń arcydzięgla
Arcydzięgiel – zaliczany do najcenniejszych roślin leczniczych, ponieważ wykazuje działanie rozkurczające, moczopędne i wykrztuśne, wzmacnia nerwy i naczynia krwionośne, reguluje krwawienia miesięczne oraz pracę żołądka, działa uspokajająco na cały organizm. Pobudza wytwarzanie pepsyny i pentagastryny w żołądku, co wspomaga usuwanie toksyn, zaś zawarta w zielu pochodna furanokomaryny rozkurcza mięsnie gładkie przewodu pokarmowego oraz dróg żółciowych. Wskazany jest dla osób zmagających się z problemami układu pokarmowego, niewydolnością wątroby, nieżytem jelit oraz skarżących się na częste wzdęcia i gazy po posiłkach. Napary z arcydzięgla, arniki oraz waleriany wzmacniają napięcie naczyń krwionośnych u osób z niskim ciśnieniem krwi.

 11. Len – siemię lniane
Len - ma lecznicze właściwości w postaci tzw. siemienia lnianego, czyli po prostu nasion. Nasiona mają zaś tę właściwość, ze wytwarzają specyficzny śluz o podobnym składzie mukopolisacharydów, jak śluz w przewodzie pokarmowym, który chroni wewnętrzną warstwę przewodu pokarmowego. W przypadku podrażnień żołądka sporządzamy odwar z nasion lnu: 1łyżkę siemienia lnianego zalewamy szklanką letniej wody i powoli gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Po przestygnięciu odwar należy przecedzić i pic po 1/2 szklanki dwa razy dziennie. Nasiona można też zmielić w mikserze lub młynku do kawy i dodawać do potraw. Siemię lniane ma dość wysoką wartość kaloryczną - 50 kcal w łyżeczce. Dostępne są nasiona odtłuszczone, ale jednocześnie są one pozbawione cennych kwasów omega3, które zawiera len.

 12. Czarna Jagoda
Borówka czernica - czyli popularna czarna jagoda od wieków jest stosowana, jako sprawdzony i skuteczny środek na biegunki. Takie działanie mają zarówno owoce (zawierające garbniki katechinowe), jak i liście (oprócz garbników zawierają także flawonoidy i trójterpeny).

 13. Dziurawiec
Nazwa dziurawca pochodzi od jasnych punkcików na liściach i kwiatach rośliny. Nie są to jednak dziurki, ale pęcherzyki lotnych olejków. Dziurawiec dzięki zawartości flawonoidów działa rozkurczająco na przewód pokarmowy - likwiduje kolki i bóle oraz stymuluje drogi żółciowe - dlatego polecany jest w chorobach, którym towarzyszy zmniejszona produkcja żółci. Można pić napar z ziela dziurawca, ale więcej właściwości terapeutycznych ma sok. Ponieważ zawiera on spore dawki hipercyny (purpurowy barwnik zawarty w dziurawcu) ma również działanie przeciwdepresyjne.
 UWAGA z dziurawcem nie należy przesadzać ze względu na hiperytynę, związek zwiększający wrażliwość skóry na promienie słoneczne.

 14. Koper włoski
Koper włoski - przypomina zwykły ogrodowy koperek. Najważniejszą różnicą są jednak wyraźnie większe owoce, bo to one mają właściwości terapeutyczne (sklepach warzywniczych możemy natomiast kupić fenkuł, walcowatą bulwę, którą roślina wytwarza w ciepłym klimacie). Zawierają olejek lotny, w którego skład wchodzi m.in. rozkurczający anetol. Nasiona kopru uważane są za najskuteczniejszy ziołowy specyfik na wzdęcia. Pijąc napar z kopru możemy też liczyć na rozkurczenie jelit oraz pobudzenie pracy układu trawiennego. Bardzo często zalecają go pediatrzy przy niemowlęcych kolkach, gdyż koper nie ma właściwie działań ubocznych. W dodatku uważany jest za afrodyzjak. Można go łączyć z miętą i rumiankiem - niektóre osoby kiepsko tolerują bowiem specyficzny aromat.

 15. Babka płesznik
Babka płesznik -wykazuje działanie przeczyszczające. Stosowana w leczeniu zaparć. Nasiona zmiękczają konsystencję masy jelitowej i zwiększają jej objętość. Nasila to ucisk na ścianki jelit, co poprawia ich perystaltykę i ułatwia oraz przyspiesza wypróżnianie.

 16. Pokrzywa zwyczajna
Pokrzywa - zawiera m.in. kwas mrówkowy, sole mineralne, karoteny, witaminy C i K i bardzo dużo chlorofilu. Pokrzywa przyśpiesza trawienie ciężkostrawnych pokarmów, działa żółciopędnie oraz zmniejsza poziom cukru we krwi. Ma szerokie zastosowanie w oczyszczaniu krwi m.in. z cholesterolu.

 17. Cząber pospolity
Cząber - stosowany jest nie tylko w kuchni, ale także w leczeniu lub łagodzeniu niestrawności, skurczów, nudności czy innych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Wykazuje działanie przeciwbiegunkowe.

 18. Karczoch
Wyciąg z karczocha - wspomaga trawienie, działa ochronnie na wątrobę, a także ogólnie oczyszczająco na organizm. Karczoch pobudza wydzielanie żółci przez wątrobę i ułatwia jej przepływ w drogach żółciowych. Karczoch wzmaga również procesy usuwania szkodliwych produktów przemiany materii, oraz pomaga utrzymać prawidłowy poziom związków tłuszczowych i cholesterolu we krwi.

Pamiętajcie, że przy problemach układu pokarmowego ważna jest dieta!!!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl