Producenci
Promocje
Kawa z Grzybkiem Reishi DXN Ganoderma
Kawa z Grzybkiem Reishi DXN Ganoderma
84,00 zł 70,99 zł
szt.
Pasta do zębów z Reishi 150g, BEZ FLUORU, DXN
Pasta do zębów z Reishi 150g, BEZ FLUORU, DXN
45,00 zł 36,99 zł
szt.
Kawa z Grzybkiem Reishi Cordyceps Coffee DXN Gano
Kawa z Grzybkiem Reishi Cordyceps Coffee DXN Gano
88,00 zł 76,99 zł
szt.
Herbata Zielona z Grzybkiem Reishi DXN Ganoderma
Herbata Zielona z Grzybkiem Reishi DXN Ganoderma
93,00 zł 86,99 zł
szt.
Kawa z Grzybkiem Reishi Lingzhi 3w1 DXN Ganoderma
Kawa z Grzybkiem Reishi Lingzhi 3w1 DXN Ganoderma
87,00 zł 75,99 zł
szt.
Kawa z Grzybkiem Reishi White Coffee Zhino DXN
Kawa z Grzybkiem Reishi White Coffee Zhino DXN
86,00 zł 73,99 zł
szt.
Cordyceps w kapsułkach DXN 60kaps
Cordyceps w kapsułkach DXN 60kaps
230,00 zł 199,99 zł
szt.
Cordyceps Powder DXN 30 g
Cordyceps Powder DXN 30 g
166,00 zł 149,99 zł
szt.
Kontakt

Ecoforlife24

al. Jana Pawła II 4B
80-462 Gdańsk

NIP: 9570311894

Tel: 533 211 013
E-mail: biuro@ecoforlife24.pl

Mąki bezglutenowe, które wybrać ? Co zrobić z mąki bezglutenowej? 0
Mąki bezglutenowe, które wybrać ? Co zrobić z mąki bezglutenowej?

Masz Celiakię, nietolerancję glutenu bądź bez niego czujesz się po prostu lepiej???

Dieta Bezglutenowa jest coraz popularniejsza, więc sprawdź jakie mąki możesz spożywać:

Alternatywy dla mąki glutenowej:

  •  Mąka gryczana
  •  Mąka ryżowa
  •  Mąka kukurydziana
  •  Mąka z amarantusa i amarantus
  •  Mąka ziemniaczana
  •  Tapioka (mąka z manioku)
  •  Mąka z ciecierzycy (cieciorki)
  •  Mąka sojowa
  •  Marcepan (mąka migdałowa)
  •  Mąka z sorgo
  •  Mąka jaglana
  •  Mąka z teff (miłka abisyńska)
  •  Mąka z żołędzi
  •  Mąka kasztanowa
  •  Mąka z topinamburu

 

Całkiem spory wybór, a z pewnością jest jeszcze sporo innych ale dziś skupimy się na tych podstawowych i łatwiej dostępnych:

 Mąka gryczana – wyrabiana z ziaren gryki, dość intensywny smak, średnia miałkość, jedna z podstawowych mąk bazowych. Dobra do naleśników i pieczywa

 Mąka ryżowa - wyrabiana z ryżu. Średnio miałka, biała. Ma dobre właściwości sklejające, ale wymaga „wsparcia” mąki ziemniaczanej, kukurydzianej lub z tapioki. Neutralna w smaku.

 Mąka kukurydziana – bardzo miałka o żółtym zabarwieniu i orzechowym posmaku. Dobra jako dodatek do ciast kruchych, ucieranych, naleśników. Mąkę kukurydzianą warto mieszać z inną mąką w wypieku, ponieważ zbyt duża ilość pozostawia uczucie ziarnistości.

 Mąka z amarantusa – sypka, sucha, dlatego doskonale sprawdza się jako dodatek spulchniający ciasto i pieczywo. Ma charakterystyczny smak i zapach.

 Mąka ziemniaczana – bardzo miałka, dobrze sklejająca. Używana do kisieli, a także do zagęszczania zup i sosów. Jej dodatek w ciastach i produktach mącznych zapewnia lepsze sklejanie.

 Tapioka (mąka z manioku) – bardzo miałka, dobrze sklejająca. Używana do kisieli, a także do zagęszczania zup i sosów. Jej dodatek w ciastach i produktach mącznych zapewnia lepsze sklejanie.

 Mąka z ciecierzycy (cieciorki) – dość miałka, ciemnożółta, o smaku ciecierzycy. Dobra jako sklejający dodatek do wypieków, a także jako baza panierki czy tempury. W ciastach nadaje intensywny smak, dlatego należy ją mieszać z mąkami bazowymi.

 Mąka sojowa - dość miałka, ciemnożółta, o smaku soi. Bardzo dobrze skleja ciasto, ale nadaje mu intensywny smak, dlatego należy ją mieszać z mąkami bazowymi.

 Mąka migdałowa - powstaje w wyniku zmielenia blanszowanych, nieprażonych nasion migdałowca. Charakteryzuje się delikatnym, słodkim smakiem. Jest zaskakująco sycąca. Idealna do zagęszczania sosów i zup oraz wypieku ciast i pieczywa. Produkuje się z niej marcepan.

 Mąka z sorgo - jest mąką ciężką, dlatego najlepiej sprawdzi się w połączeniu z innymi mąkami bezglutenowymi. Jest doskonałym urozmaiceniem chleba, bułek, ciast, ciasteczek. Dodatkowo można ją stosować jako zagęszczacz do zup i sosów.

 Mąka jaglana – wyrabiana z prosa. Średnio miałka, o żółtawej barwie. Ma dobre właściwości sklejające, ale wymaga „wsparcia” mąki ziemniaczanej, kukurydzianej lub z tapioki. Neutralna w smaku.

 Mąka z teffu - sypka, bardzo sucha, dlatego doskonale sprawdza się jako dodatek spulchniający ciasto i pieczywo. Ma ciemny kolor. Jeśli będzie jej w wypieku zbyt dużo to stanie się on bardzo sypki i suchy.

 Mąka z żołędzi - uzyskuje się ją, susząc namoczone wcześniej żołędzie i mieląc je na proszek. Zachowuje się podobnie do mąki kukurydzianej. Wypieki z jej zawartością mogą być twardsze, o lekko orzechowym posmaku.

 Mąka kasztanowa - otrzymywana jest w wyniku zmielenia suszonych kasztanów jadalnych. Bardzo dobrze miesza się z innymi mąkami. Nadaje potrawom wyjątkowy smak. Polecana do wypieku chleba, ciast, naleśników, makaronów

 Mąka z topinamburu - polecana jest do naleśników, placków na bazie warzyw, klusek i makaronów, zagęszczania potraw. Orzechowo - karczochowy smak z nutą słodyczy.

 

Wszystkie dostępne są w sklepie, dlatego jeżeli któraś zainspirowała do zabawy w kuchni - zapraszamy !

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl