EcoForLife24
Menu
Strona głównaOlejeOlej jojoba zimno tłoczony kosmetyczny 50 ml

Olej jojoba zimno tłoczony kosmetyczny 50 ml

24,00 zł

Producent: Ol'vita
Wysyłka:48 godzin
Produkt dostępny (40 szt.)
Waga:0.20 kg
Sprawdź koszty wysyłki

Koszty dostawy tego produktu

Ilość:szt.

Olej Jojoba - kosmetyczny zimnotłoczony

Waga: 50 ml
Skład: Produkt nie zawiera konserwantów i barwników. Przebadany dematologicznie
Kraj pochodzenia: Peru
Przechowywanie: po otwarciu przechowywać w lodówce

Zastosowanie: do każdego rodzaju cery, do demakijażu, po opalaniu, ujędrnia skórę po odchudzaniu




Olej Jojoba 100 % natural Oil zyskuje coraz bardziej na popularności i dlatego jest coraz chętniej uprawiany. W Europie uprawia się go w Hiszpanii, poza tym w wielu krajach obu Ameryk, Afryki i Azji, a także w Australii i Nowej Zelandii. Co ciekawe olej Jojoba nie jełczeje i ma nieograniczoną datę ważności. Najlepszy i zarazem najskuteczniejszy olej Jojoba to olej nierafinowany, w pełni surowy. Olej Jojoba jest zaskakująco podobny do olbrotu (tłuszczu z głowy kaszalota) i od 1981 używany jest we wszystkich dotychczasowych dziedzinach jako substancja zastępcza naturalnego olbrotu. Olej Jojoba to nie tylko substancja zastępcza olbrotu, w niektorych aspektach przewyższa nawet oryginał. Nie ma nieprzyjemnego rybiego zapachu, jest z natury bardzo czysty, bo pustynie leżą z dala od centrum przemysłowego i zanieczyszczeń cywilizacyjnych. Nie wymaga skomplikowanej obróbki, a co najważniejsze jest to produkt odnawialny, jego ekspoloatacja nie stanowi zagrożenia wyginięcia jakiegokolwiek gatunku fauny czy flory na Ziemi. Olbrot stosowano kiedyś do wytwarzania wysokiej jakości kosmetyków i farmaceutyków – obecnie stosuje się do tego właśnie olej Jojoba.


Z czego się składa?

W odróżnieniu od innych olejów roślinnych olej Jojoba zawiera niewiele trójglicerydów. Składa się głównie z nasyconych i nienasyconych alkoholi i kwasów tłuszczowych. Olej Jojoba zawiera dużo witaminy A, która wspomaga naturalne funkcjonowanie skóry, witaminę E, która przyspiesza regenerację skóry i spowalnia proces starzenia się, witaminę F, która działa immunostymulująco na skórę i cały organizm. Ponadto olej Jojoba zawiera 8% wody, 10% cukru, ponad 10% błonnika pokarmowego, 30% aminokwasów, nienasycone woski i kwasy tłuszczowe.   Krzewy Jojoba rosną na terenach,gdzie nie ma zakładów produkcyjnych.Olej Jojoa charakteryzuje się idealną wprost czystością, nie zawiera pestycydów i innych substancji trujących.

Dlaczego jest taki dobry dla skóry ?

Olej Jojoba jest swoją budową zbliżony do łoju wydzielanego przez ludzką skórę (sebum). Zbyt mała ilość sebum charakteryzuje cerę suchą, skłonną do zmarszczek. Dla takiej skóry olej Jojoba zastępuje niejako naturalne sebum i zapobiega tym samym wysuszeniu skóry. Skóra zostaje odpowiednio nawilżona, jest miękka i jędrna. Przy nadmiernym wydzielaniu sebum skóra jest tłusta i skłonna do wyprysków. W takim przypadku olej Jojoba działa hamująco na naturalne wydzielanie sebum. Dzięki tej regulacji wydzielania łoju olej Jojoba przyspiesza regenerację komórek skóry. Olej Jojoba zachowuje naturalną kwaśną warstwę ochronną skóry, dzięki temu skóra pozostaje młoda, elastyczna i gładka. Dlatego właśnie olej Jojoba powinny stosować osoby po 40 roku życia szczególnie po opalaniu lub ochronnie przeciwsłonecznie każdego upalnego dnia. Olej Jojoba jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym o faktorze około 4. Przy użyciu oleju Jojoba można nie tylko uniknąć poparzenia słonecznego, oprócz tego opalenizna ma ładny oliwkowy kolor i trzyma się bardzo długo. Duże znaczenie ma olej Jojoba w leczeniu trądziku i łuszczycy. Przy trądziku nie tylko reguluje wydzielanie sebum, ale również łagodzi stany zapalne. To ratunek dla nastolatków z przetłuszczającą się cerą, która dodatkowo cierpi na trądzik. Przy łuszczycach i egzemach działa nawilżająco i łagodząco. Olej Jojoba działa bakteriostatycznie, co jest również bardzo pomocne w wymienionych chorobach skórnych.


Zastosowanie:

Olej Jojoba jest powszechnie stosowany do produkcji kosmetyków, maści i balsamów. Stosuje się go także w olejkach do kąpieli, do masażu. Bardzo dobrze współgra z innymi olejami takimi jak migdałowy, arganowy, laurowy. Można nacierać się samym olejem Jojoba. Olej można też zmieszać  z innym olejem i również z powodzeniem stosować. Możemy dodać odrobinę do ulubionego balsamu. Bardzo wskazany do demakijażu. Wystarczy nanieść odrobinę na płatek higieniczny i zetrzeć makijaż. Zastowowanie znajduje rownież jako smar, a także substancja ochronna metalu przed korozją, mrozem i wysoką temperaturą. Olej Jojoba chroni nie tylko metale, ale również wyroby skórzane i drewnianie.

Według kronik zakonników hiszpańskich olej pozyskiwany z jojoby służył Indianom powszechnie do leczenia ran, niektórych postaci raka skóry, a także do wygładzania cery i na porost włosów. Jest zresztą wiele tekstów na temat różnego rodzaju mieszanek do włosów gdzie występuje olej jojoba jako właśnie ten środek, który pobudza włos do wzrostu.


Dlaczego jest drogi?

Popyt na ten olej jest duży, a podaż ciągle mała. Krzewy jojoby wydają owoce dopiero po dwóch latach, a i wtedy nie mają ich zbyt wiele. Jednym słowem plantacje są jeszcze za młode, ale zakłada się, że wkrótce bedą przynosiły na tyle dużo oleju, że jego cena spadnie. W chwili obecnej największa popularność posiada olej arganowy lecz różni się on od oleju jojoba. Olej arganowy można nazwać kosmetykiem przeciwstarzeniowym, utrzymującym skórę w idealnym stanie, leczącym np. oparzenia słoneczne. Olej Jojoba natomiast to kosmetyk codziennego użytku do skóry, która wydziela za dużo sebum i trzeba to wyregulować, posiada naturalny filtr, a co najważniejsze posiada właściwości ujędrniające skórę. Olej arganowy skórę uelastyczni ,a olej Jojoba ujędrni. To idealny środek podczas odchudzania.

Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!

Napisz recenzję
Akceptuję
Polityka cookies
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityka Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.