EcoForLife24
Menu
Strona głównaSuperfoodSuplementyGorzkie pestki moreli - jądra 1000 g

Gorzkie pestki moreli - jądra 1000 g

39,90 zł

Producent: Nat Vita
Wysyłka:48 godzin
Produkt dostępny (40 szt.)
Waga:1.00 kg
Sprawdź koszty wysyłki

Koszty dostawy tego produktu

Ilość:szt.

Gorzkie pestki moreli
Kraj pochodzenia: Turcja
Smak: Gorzki
Waga: 1000 g

 
Gorzkie pestki moreli to skarbnica wielu witamin. Zawierają witaminę B17, B6, B1, minerały oraz niezbędne dla naszego organizmu kwasy tłuszczowe. Witamina B17 zwana również amigdaliną oraz letlirem jest odpowiedzialna za ich gorzki smak.

Dobroczynne działanie witaminy B17 zawartej w gorzkich pestkach moreli znane jest już od Starożytności. W Starożytnym Egipcie zalecano choremu na raka skóry okłady w wodzie migdałowej, podobne informacje o dobroczynnym wpływie gorzkich migdałów (również bogatych w witaminę B17) na zdrowie znaleziono w zapiskach z Chin, sprzed 2500 lat p.n.e.

Amigdalina występująca w gorzkich pestkach moreli uznawana jest przez wielu naukowców za substancję posiadającą właściwości antynowotworowe. W organizmie rozpada się na dwie cząsteczki glukozy - cząsteczkę benzaldehydu oraz cząsteczkę kwasu cyjanowodorowego. W zdrowych komórkach jest redukowana do glukozy, natomiast w komórkach chorych zmienia się w cyjanek oraz aldehyd benzoesowy, które ją niszczą.

Niestety nasza współczesna zachodnia, rafinowana dieta jest bardzo uboga w witaminę B17. Z pomocą przychodzi do nas przyroda. Największe stężenie amigdaliny możemy znaleźć w pestkach moreli, brzoskwiniach, nektarynkach oraz śliwkach. Dzięki spożywaniu pestek tych owoców możemy w szybki i łatwy sposób dostarczyć organizmowi niezbędnych składników. Szczególnie współczesne pokolenie narażone jest na silne niedobory tej witaminy.

W nowożytnej medycynie pierwsze informacje na temat działania witaminy B 17 pojawiły się dzięki pracom biochemika nazwiskiem dr Ernst T. Krebs. Dzięki obserwacjom dr Krebs''a wiemy o tym, że witamina B 17 skutecznie wspomaga walkę z rakiem. Całość jego obserwacji wskazuje na fakt, że nowotwory pojawiają się często u osób z niedoborem witaminy B 17. Niestety ogromne ilości tej witaminy zostały usunięte z naszej chemizowanej, sterylnej żywności.
 
Spożywanie określonych ilości jąder pestek moreli wspomaga profilaktykę w przypadku chorób nowotworowych. Witamina B17, amigdalina albo letril – to trzy różne nazwy tej samej naturalnej substancji. Zatem kiedy letril dostanie się do ludzkiego organizmu, rozchodzi się do wszystkich komórek zdrowych i chorych. Z tym, że w zdrowych komórkach zamienia się w glukozę a w rakowej uwalnia cyjanek (kwas pruski) oraz aldehyd benzoesowy. Te dwie substancje niszczą komórkę rakową i tylko ją, a to o to właśnie chodzi. Natura w doskonały sposób zabezpieczyła nas przed kwasem pruskim zawartym w pestkach owoców.
 

Właściwości i zastosowanie:

  • Bogate źródło witamin z grupy B (B17, B6, B1, B5),
  • Duża zawartość magnezu,
  • Stosowane w profilaktyce przeciw chorobom nowotworowym,
  • Po wcześniejszym zmieleniu można je stosować w formie okładów,
  • Zawierają niezbędne dla organizmu kwasy tłuszczowe.

 
Sposób użycia:

  • Maksymalna dzienna ilość spożycia według UE to 2 jądra moreli,
  • Nie należy przekraczać zalecanej dawki dziennej,
  • Gorzkie pestki moreli zawierają w sobie kwas cyjanowodorowy,
  • Przekroczenie zalecanej dziennej dawki może doprowadzić do zatrucia,


W każdym zbiorze gorzkich pestek może się zdarzyć kilka pestek słodkich - jest to sytuacja nie do uniknięcia. Niestety nie da się sprawdzić ich smaku wcześniej aby w 100% odrzucić nie gorzkie jądra moreli.

Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!

Napisz recenzję
Akceptuję
Polityka cookies
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityka Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.