EcoForLife24

0,00 zł
Jak działa spirulina?

Wśród alg morskich, które z rozmachem zdobywają coraz szersze grono zwolenników, najlepiej poznaną jest spirulina – jedna z najbardziej pełnowartościowych roślin, jakie człowiekowi zaoferowała przyroda. 

Spirulina to rodzaj niebiesko – zielonych, mikroskopijnych alg z grupy sinic, które są bogatym źródłem pełnowartościowego białka, a także łatwo przyswajalnych dla organizmu witamin, zwłaszcza witamin z grupy B, a także wit. E i beta-karotenu. Nie brakuje w niej również minerałów: żelaza, manganu, cynku, miedzi, selenu. Wachlarz obecnych w spirulinie składników jest naprawdę szeroki: enzymy, bioflawonoidy, kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, przede wszystkim kwas linolenowy GLA oraz sprzężony kwas linolowy CLA, który wspomaga odchudzanie oraz barwniki: fitocyjanina (odkryta jedynie w spirulinie) i chlorofil, które działają na organizm przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie i antyalergicznie.

Spirulinie przypisuje się mnóstwo zbawiennych działań na organizm ludzki. Uważa się, iż barwniki, znajdujące się w spirulinie, nie tylko pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn, ale również wspomagają przemiany metaboliczne i procesy trawienne. Uznaje się ją za silny antyoksydant, który wzmacnia system immunologiczny i świetnie sprawdza się w profilaktyce nowotworowej. Ta niepozorna alga stymuluje tworzenie krwi i komórek macierzystych szpiku kostnego, a także może zmniejszać niekorzystne skutki radioterapii i chemioterapii, sprzyja naprawie uszkodzonych komórek DNA. Jako źródło kompleksu witamin z grupy B, wpływa na regenerację komórek centralnego układu nerwowego. Pomaga również obniżyć poziom cukru we krwi oraz poziom złego cholesterolu (LDL) i trójglicerydów.

W postaci suplementu diety często jest polecana osobom osłabionym, stosującym diety redukcyjne czy osobom z niedoborami żelaza. Może też być dobrym rozwiązaniem dla osób, palących papierosy lub przyjmujących na stałe leki. Działa bowiem detoksykująco na organizm. Funkcja odtruwająca, a także możliwości ochronne spiruliny przed marskością wątroby i jej uszkodzeniami, wspomogą również osoby, nadużywające alkoholu. 

Spirulina, będąc źródłem wszystkich ważnych składników, potrzebnych do tworzenia łańcucha hemoglobinowego, przysłuży się osobom, cierpiącym na niedobory żelaza i z łatwością wspomoże leczenie anemii. Powinni sięgnąć po nią wegetarianie, jako że stanowi bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka. Jej działanie docenią również osoby, próbujące zatrzymać czas. Spirulina, zmniejszając negatywne oddziaływanie środowiska, spowalnia procesy starzenia. Walczącym zaś z nadwagą, ułatwi stosowanie diety, dzięki zawartości fenyloalaniny, która wpłynie na zmniejszenie apetytu.

Działanie:

* Profilaktyka chorób nowotworowych,
* Wspomaganie pracy wątroby i nerek w procesie detoksykacji (fytocjanina – odkryta tylko w spirulinie),
* Wzmacnianie systemu immunologicznego, (polisacharydy odkryte w spirulinie nazwane „immuliną” są od 100 do 1000 razy bardziej aktywne od preparatów polisacharydowych aktualnie używanych w immunoterapii chorób nowotworowych),
* Regeneracja komórek centralnego układu nerwowego (kompleks witamin z grupy B w tym Wit. B12),
* Obniżanie poziomu złego cholesterolu ( LDL) i trójglicerydów,
* Normalizuje poziom cukru we krwi,
* Wyizolowany ostatnio ze spiruliny specyficzny polisacharyd, nazwany „spirulinowym wapniem” ma hamujące działanie na rozwój wirusów: HIV, grypy, świnki, odry, opryszczki i zwykłego przeziębienia ,
* Wspomaganie terapii pacjentów chorych na AIDS, poprzez zawarte w spirulinie glikolipidy i fosfolipidy,
* Wspomaganie procesów trawienia i wydalania, poprzez stabilizowanie naturalnej flory przewodu pokarmowego, 
* Stosowana przy anemii (bardzo łatwo przyswajalne żelazo),
* Stymulacja tworzenia krwi oraz komórek macierzystych szpiku kostnego,
* Zmniejszanie ujemnych skutków radioterapii i chemioterapii,
* Bardzo znaczące odtruwanie i wspomaganie procesów oczyszczania organizmu, 
* Wspomaganie odchudzania (fenyloalanina ogranicza apetyt), 
* Opóźnianie procesów starzenia się organizmu,
* Ograniczanie patogennego działania chorobotwórczych bakterii i grzybów,
* Niweluje zakwaszenie organizmu przywracając właściwą równowagę kwasowo-zasadów, 
* Pobudza mechanizmy samonaprawcze uszkodzeń DNA,
* Jest doskonałym uzupełnieniem diety wegetariańskiej, ludzi starszych i rekonwalescentów.

Użytkownik Allegro
% Pozytywnych komentarzy
Typ
Ostatnie
7 dni
Ostatnie
30 dni
Wszystkie
Polecam
Nie polecam
Zgodność z opisem
Obsługa kupującego
Czas wysyłki
Koszt wysyłki
Pokaż listę aukcji
Akceptuję
Polityka cookies
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityka Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
SPRAWDŹ
Czas wyświetlania strony: 0.060s