EcoForLife24
Menu
Strona głównaŻywnośćKasza i ryżBio Miłka Abisyńska 400 g

Bio Miłka Abisyńska 400 g

15,98 zł

Producent: Ekogram
Wysyłka:48 godzin
Produkt dostępny (40 szt.)
Waga:0.40 kg
Sprawdź koszty wysyłki

Koszty dostawy tego produktu

Ilość:szt.

Bio Miłka Abisyńska
Waga : 400 g
Skład: 100% BIO Ziarno Miłki Abisyńskiej
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03

Miłka Abisyńska (Trawa Abisyńska/Teff), to naturalne bezglutenowe zboże, uprawiane na kontynencie afrykańskim już od blisko 4500 lat. Ziarna Miłki, mogą różnić się kolorem między poszczególnymi odmianami, od mleczno białego, przez czerwone, aż po czarne. Im ciemniejszy kolor ziarna, tym Miłka jest bardziej aromatyczna.

Niezwykle istotną zaletą Miłki Abisyńskiej, jest trwałość ziarna w czasie jego przechowywania w warunkach domowych. Jest ono niezwykle odporne na jełczenie tłuszczu i bardzo rzadko zagnieżdżają się w nim szkodniki.

Miłka Abisyńska, charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą i zawiera wiele istotnych składników, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Miłka Abisyńska, jest niezwykle bogatym, naturalnym źródłem błonnika pokarmowego, ale i żelaza, wapnia czy kwasu foliowego. Zawiera znaczne ilości metioniny i cysteiny oraz w porównaniu do innych odmian zbóż, lizyny. Dodatkowo ziarna Miłki Abisyńskiej, a także dania przygotowane na jej bazie, mają niski indeks glikemiczny, nie powodując gwałtownych skoków cukru we krwi.

Pod względem zawartości składników mineralnych i błonnika, Miłka Abisyńska zbliżona jest do amarantusa. Natomiast jeżeli chodzi o zawartość aminokwasów, Miłka jest rośliną niemalże doskonałą. Dzięki temu, stanowi niezwykle wartościowe uzupełnienie naszej codziennej diety, a także diety bezglutenowej.

Sposób przygotowania:

Ziarna Miłki zalać wodą (1 szklanka ziaren na 3 szklanki wody). Po zagotowaniu wody, zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką. Gotować przez 15 – 20 minut, często mieszając żeby ziarna się nie przypaliły. Po upływie tego czasu, zdjąć z ognia i odstawić na kolejne 10 minut. Przez ten czas teff wchłonie pozostałą wodę. Po ugotowaniu, ziarna teff maja kleistą konsystencję.

Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!

Napisz recenzję
Akceptuję
Polityka cookies
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityka Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.